Nieuwsbrief Zorg Verandert, december 2015

Cor Langedijk, programmaleider Zorg Verandert:

“De kracht van de dialoog wordt steeds groter”

“Tijdens een dialoogbijeenkomst vertelde ik onlangs over het belang van een sociaal netwerk. Een 85-jarige vrouw verzuchtte: ‘Dus als ik het goed begrijp, moet ik mijn netwerk verjongen’. Dat deed mij weer beseffen dat oplossingen niet altijd makkelijk zijn te vinden. Én dat dialoog deze knelpunten naar boven brengt. En vaak ook de oplossing.”

Lees over de ontwikkeling van programma Zorg Verandert

“Je moet wat eigenwijs durven zijn”

Alweer tien jaar woont Joline zelfstandig in een appartement, mét pgb-ondersteuning. Haar ouders zijn er maar wat trots op. Het gaat goed met Joline. Maar er zijn ook onzekerheden. Want hoe gaat het in de toekomst met de financiering? Hoe zit met het de continuïteit van de begeleiding? En ook het gebrek aan gezelschap van leeftijdsgenoten is een zorg voor de ouders.

Lees meer over het zelfstandige leven van Joline

“Het keukentafelgesprek? Kom zélf met een voorstel!”

“Tijdens de workshop besefte ik ineens hoe complex onze gezinssituatie is en hoeveel hooi ik eigenlijk op mijn vork neem. Daardoor kan ik tijdens het keukentafelgesprek met de gemeente een realistisch beeld schetsen.” Aldus Joli, deelnemer aan de workshop ‘Het Kan. Start met uw plan’. Het was voor haar een workshop met eyeopeners.

Lees meer over het keukentafelgesprek en wat u zelf kunt doen

“Ik was bang dat ik straks geen begeleiding meer zou krijgen”

‘Binnenkort heb ik het keukentafelgesprek met de gemeente en dat vind ik best spannend.’ Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod tijdens het themacafé LFB in Amersfoort. Sandra was één van de deelnemers. “Ik heb me best zorgen gemaakt over mijn situatie.”

Lees meer over Sandra's bezoek aan het LFB Themacafé

Voorlichtingsbijeenkomst over zorg en huishoudelijke hulp goed begin

Door een beknelling in de onderrug die uitstraalt naar haar benen, gaat lopen moeilijk. Ruim twee jaar geleden volgde een eerste operatie. Dat viel zwaar. Een tweede operatie wil Tilly de Groot (65) zo lang mogelijk uitstellen. Maar wat als het onvermijdelijk is? Krijgt ze dezelfde zorg als toen? Ze besloot zich te laten bijpraten.

Lees meer over de ervaringen van Tilly

Bijeenkomst over veranderingen in de zorg
"Wat is straks mogelijk?"

“De zorg verandert, maar ook bij ons in huis.” Arjanne Groothedde (31) heeft het over haar verstandelijk gehandicapte dochter Laura van vijf jaar. Niet alleen wordt Laura te zwaar voor verschonen, Arjanne verwacht ook haar vierde kind. “Ik heb straks twee baby’s. En ik maak me zorgen hoe Laura gaat reageren.” Reden voor Arjanne om zich te verdiepen in wat er mogelijk is. 

Lees meer over Arjannes zoektocht naar mogelijkheden in de zorg