Nieuw: extra coaching voor gespreksbegeleiders

Heb je de training voor gespreksbegeleider gevolgd, maar heb je meer bagage nodig om van start te kunnen? Dan kun je coaching krijgen via Zorg Verandert. Dat kan een eenmalig gesprek zijn, maar ook een wat intensiever traject. Jouw behoeftes staan centraal.

Mia Korenberg is één van de gespreksbegeleiders die heeft gevraagd om coaching, samen met haar vriendin Inge Klitsie. “We hebben beiden veel contacten in de zorg en in de psychiatrie en willen andere mensen graag verder brengen in de veranderingen. We weten namelijk hoe lastig het kan zijn om je weg te vinden en om de zorg of ondersteuning te krijgen die je nodig hebt. Door mensen hiermee te helpen, hoeven zij het wiel niet opnieuw uit te vinden, wat veel tijd scheelt en frustratie voorkomt.”

Handvatten

Samen volgden ze enige tijd geleden de training voor gespreksbegeleiders. Mia: “Het was één van de eerste trainingen die Zorg Verandert gaf. We wilden graag handvatten om zelf dialoogbijeenkomsten te organiseren in Zwolle, in samenwerking met  We hopen daarvoor op een goede samenwerking met lokale instanties. Maar na afloop van de training hadden we voor ons gevoel te weinig kennis om te kunnen starten. We overwogen te stoppen met Zorg Verandert, maar dat vonden we jammer, want we zagen allerlei kansen. Daarom hebben we contact opgenomen met Zorg Verandert en gezegd dat we graag in september starten, maar dat we wel coaching nodig hebben. Jeanet Kraaij (trainer en voorlichter van Zorg Verandert, red.) ondersteunt ons nu.”

Oefenen

Jeanet Kraaij is van huis uit mantelzorgmakelaar en Eigen Kracht-coördinator. Ze is gewend om mensen te ondersteunen bij veranderingen. “Mia en Inge hadden het gevoel dat de bijeenkomst teveel ging over het kennismaken en over verwachtingen, en dat er te weinig tijd overbleef voor het daadwerkelijk oefenen van de rol van gespreksbegeleider. Ze waren heel enthousiast in het programma gestapt, maar waren hun energie kwijt geraakt omdat ze handvatten misten om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Gelukkig hebben ze hun behoefte duidelijk aangegeven, want het zou echt zonde zijn als ze om die reden waren afgehaakt.”

Gesprek

Een uitvoerig gesprek tussen de gespreksbegeleiders en Jeanet volgde. Mia: “We hadden genoeg ideeën, maar we wisten niet hoe we een dialoogbijeenkomst moesten organiseren en waar zo’n Zorg Verandert-bijeenkomst aan moest voldoen. Ook heeft Jeanet met ons meegedacht over de manier waarop we het best potentiële deelnemers konden benaderen. Dat gesprek heeft veel helderheid gebracht. We weten nu beter hoe we het moeten aanpakken, wat Zorg Verandert van ons verwacht en wat onze rol precies is. Prettig was het ook om te weten dat wij veel vrijheid hebben om onze eigen invulling te geven aan de dialoogbijeenkomsten.”

Mooi middel

Of het bij dit ene gesprek blijft? “Nou, ik denk dat wij nog regelmatig contact hebben met Jeanet, per e-mail of via de telefoon. Want wij doen dit ook voor het eerst”, aldus Mia. “We zijn heel enthousiast en willen graag dat de dialoogbijeenkomsten een succes worden. Want deze bijeenkomsten zijn toch wel een heel mooi middel om mensen verder te helpen.”