Nieuwsbrief Zorg Verandert, mei - juni 2016

“Mij & Zorg draait op volle toeren”

PCOB organiseert dialogen samen met Zorg Verandert. “Omzien naar elkaar is een kernwaarde van de ouderenorganisatie PCOB. Wij vinden het belangrijk dat mensen oog hebben voor de ander. En dat is precies het effect van Mij & Zorg. Inmiddels hebben we in 2016 ruim 30 succesvolle bijeenkomsten gehouden. En telkens weer ben ik verrast over het effect van de dialoog.”

Lees over de ervaringen van Miranda Wesselink

 

“Werkelijk omzien naar elkaar”

Onlangs organiseerden en begeleidden Neli de Haan en Rommy Wassenaar twee dialoogbijeenkomsten Mij & Zorg voor de vrouwenvereniging van de Baptistengemeente Heerenveen. Neli: “Het was een bijzondere ochtend. Een deelnemer vertelde: 'Mijn man is net overleden en ik woon nu in dat grote huis. Moet ik ons huis vol herinneringen verkopen? Of kies ik voor woningaanpassing?' Er volgde een boeiende dialoog vol ervaringen en tips. Daardoor kreeg deze vrouw de ruimte haar beslissing goed te overwegen.”

Lees het verhaal van de gespreksbegeleiders Neli en Rommy

 

“Ouder worden? Daar moeten we het gewoon over hebben”

“Er wordt vaak negatief gesproken over de veranderingen in de zorg en over ouder worden. Maar in Heerenveen ging het er juist positief aan toe. Mensen vertelden hun persoonlijke zaken en deelden hun ervaringen. En daar waren anderen dan weer mee geholpen. Deze bijeenkomsten hebben me vrijmoediger gemaakt. Want we moeten het er gewoon over hebben, ouder worden.”

Lees de ervaring van Pauline Euving-Bremer

 

“Gemeenten verplicht te wijzen op mogelijkheid van VOA”

Hoe bereidt u zich voor op het keukentafelgesprek? Als oudere kunt u dan een beroep doen op een Vrijwillige Ouderenadviseur. Corrie Boom is zo’n VOA. Onlangs bezocht ze een echtpaar van rond de tachtig dat vroeg om haar ondersteuning bij het vervolg op een keukentafelgesprek.

Lees het verhaal van VOA Corrie Boom

 

“Indrukwekkend hoe mensen elkaar tot steun zijn”

Jan Niessen enthousiast over de dialoog als gespreksmethode: “Indrukwekkend hoe mensen elkaar tot steun zijn en elkaar adviezen geven”, aldus Jan Niessen, actief lid van de PCOB. Hij raakte onder de indruk van de gesprekken die loskwamen tijdens de dialogen die bij tot dusver bijwoonde. Dit najaar hoopt Jan in Kampen een dialoog te houden. 

Lees over de ervaringen van Jan Niessen